Tylko 2 miski, łyżka i proste składniki. Ten przepis na wilgotną babkę czekoladową robi furorę
Ciasto czekoladowe z poniższego przepisu możesz upiec nie tylko w formie do babki, ale także w keksówce. Świetnie sprawdzi się również do przygotowania babeczek oraz obłędnie czekoladowych, wilgotnych i puszystych blatów do tortu.
Jak zrobić lekką i puszystą babkę czekoladową?
Kilka składników wystarczy, żeby cieszyć się wyjątkowym smakiem ciasta czekoladowego, do którego przygotowania potrzebujesz jedynie dwie miski oraz łyżkę lub rózgę kuchenną. Ciasto nie wymaga długiego mieszania – wystarczy połączyć mokre i suche składniki w jedną masę i przelać do formy.
Za wyjątkową wilgotność oraz puszystą strukturę wypieku odpowiada dodanie jogurtu naturalnego (dobrze sprawdzi się również mleko krowie, napój roślinny, kefir, maślanka oraz skyr). Do babki czekoladowej dodaję naturalne kakao, które możesz zastąpić roztopioną czekoladą gorzką lub mleczną (100 g) oraz roztopione masło, które możesz zastąpić olejem roślinnym.
Żeby ciasto ładnie wyrosło i nie opadło po upieczeniu, składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Smak czekoladowej babki możesz modyfikować, dodając np. skórkę otartą z cytryny lub pomarańczy, płatki chili, rum, 1-2 łyżki powideł np. śliwkowych, truskawkowych lub morelowych, cynamon, imbir oraz bakalie.
Przepis: Babka czekoladowa
Pyszne ciasto, z przygotowaniem którego poradzi sobie każdy.
- Kategoria
- Deser
- Rodzaj kuchni
- Polska
- Czas przygotowania
- 25 min.
- Czas gotowania
- 45 min.
- Liczba porcji
- 12
- Liczba kalorii
- 311 w każdej porcji
Składniki
Na ciasto:
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 duże jajka
- 1 i 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/2 szklanki roztopionego masła
- 2/3 szklanki drobnego cukru
- 6 łyżek kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Dodatkowo:
- 1 łyżka masła do posmarowania formy
- 1-2 łyżki bułki tartej do oprószenia formy
Sposób przygotowania
- Przygotowanie suchych składnikówMąkę pszenną przesiej do miski i wymieszaj z cukrem, kakao, proszkiem do pieczenia i sodą oczyszczoną.
- Przygotowanie mokrych składnikówJajka wbij do miski i wymieszaj z jogurtem naturalnym oraz roztopionym masłem.
- Łączenie suchych i mokrych składnikówDo suchych składników dodaj mokre składniki i wymieszaj łyżką lub rózgą kuchenną.
- Przygotowanie do pieczeniaPłytką formę do babki (tortownica z kominem) posmaruj masłem i oprósz bułką tartą. Przelej ciasto do formy i wyrównaj wierzch łyżką.
- PieczenieNagrzej piekarnik do temperatury 180 stopni Celsjusza (góra-dół, bez termoobiegu). Piecz 40-45 minut lub do suchego patyczka.
Gotową babkę pozostaw na 10-15 minut w wyłączonym piekarniku z uchylonymi drzwiczkami, a następnie wyjmij i wystudź.
Jak udekorować babkę czekoladową?
Babka czekoladowa doskonale smakuje bez dodatków, jednak piekąc to ciasto na specjalne okazje, przygotowuję również polewę z gorzkiej, mlecznej lub białej czekolady (100 g) i śmietanki kremówki (2 łyżki) lub polewę marmurkową (wlewam roztopioną białą i ciemną czekoladę do miski, lekko mieszam patyczkiem do szaszłyków i zanurzam wierzch babki). Polewę z czekolady możesz dodatkowo posypać startą na tarce czekoladą, płatkami migdałów, wiórkami kokosowymi lub posiekanymi orzechami. Wyśmienicie smakuje również babka czekoladowa oprószona cukrem pudrem i polana lukrem.